Manchester United – Leicester City
FA Cup, 4. runde
Fredag 7. februar, kl. 21:00
FA Cup, 4. runde
Fredag 7. februar, kl. 21:00
Leicester City F.C. ble stiftet i 1884. Klubben het opprinnelig Leicester Fosse, men ble til Leicester City i 1919. De spilte lenge på Filbert Street, men flyttet til det nåværende King Power Stadium i 2002.
Siden 2010 har Leicester hatt thailandsk eierskap, og de som har reist til Bangkok har muligens lagt merke til en egen Leicester-butikk på flyplassen der. Først var det Vichai Srivaddhanaprabha (heretter omtalt som Vichai S.) som var eier og sjef, men etter at han gikk bort i en helikopterulykke i 2018, tok hans sønn Aiyawatt S. over. I motsetning til en del andre utenlandske (og engelske) PL-eiere, virker det som Vichai S. og Aiyawatt S. har hatt et ganske godt forhold til klubbens supportere (hovedgrunnen kommer i neste avsnitt).
Leicester har vunnet FA-cupen en gang tidligere, i 2021, da de slo Chelsea i finalen. Men den største triumfen i klubbens historie var utvilsomt PL-gullet i 2015-2016, som kom helt utav det blå. I en sesong der storlagene sviktet alle som en, vant Leicester gullet med 81 poeng, hele 10 poeng foran Arsenal. Tottenham hang med i teten en stund, men falt sammen på slutten. United klarte bare en 5-plass, i det som ble Louis van Gaal’s siste sesong med United (til tross for FA-cup seier).
Leicester er kjent som «the Foxes», og reven er sentral i klubb-emblemet. På hjemmekampene har de også en slags trompetist, som blåser i et langt horn før avspark, som i starten på en revejakt. Dette er vedkommende sitt eneste verv i klubben, og et ærefullt et sådan. Mottoet deres er «Foxes never quit», men vi skal nå se på det på fredag, når Amad banker inn 4-0 litt ut i 2. omgang. Jeg synes ellers det er besynderlig at et lag som identifiserer seg med reven spiller i blått, og ikke i rødt (eller eventuelt sølv-farge), men slik er det.
Hovedrivalene til Leicester er naboene i Nottingham Forest, Derby og Coventry. De har også hatt noen spennende oppgjør mot United opp gjennom årene, inkludert en 5-3 seier for dem i 2014 (et mareritt for oss, elendig dømming, panikk i forsvaret, m.m.) og et 2-6 tap i 1999 (mer gøy for oss, Cole/Yorke-show på vei mot trippelen).
I nyere tid er nok Jamie Vardy den mest kjente Leicester-spilleren, men fra historien er det også verdt å nevne spillere som Gordon Banks, Gary Lineker og Harry Maguire, i tillegg til vår egen Jonny Evans. Av norske spillere i Leicester gjennom historien finner vi kun Kjetil Osvold, som spilte fire kamper der i 1987 (på lån fra Forest).
Denne sesongen skal vi spille fire ganger til sammen mot Leicester, ettersom vi har blitt trukket mot dem i både Ligacupen og FA-cupen. Så blir det også gjensyn med Ruud van Nistelrooy, som vi kjenner godt, og som jo satt som midlertidig United-sjef i to av oppgjørene mellom United og Leicester tidligere i sesongen. Vi får håpe Ruud ikke har altfor mange triks i ermet til denne kampen.
For tiden sliter Leicester i bunnen av PL (m.a.o. er de like under oss på tabellen), og vi kan muligens håpe at de prioriterer PL, og lar humla suse i FA-cupen. Men i motsetning til oss har de slått Tottenham og Bournemouth denne sesongen, så alt kan i grunnen skje her.
Det er hele fem dager mellom kampene mot Crystal Palace og Leicester, så det skulle for en gangs skyld være mulig for United å få inn en treningsøkt eller to. Vi har slitt hjemme i det siste, og men Leicester er vel en ideell motstander for å snu trenden?
Skader:
Jonny Evans, Lisandro Martinez og Mason Mount er ute med skader for United. I tillegg er nok Luke Shaw fremdeles i opptrening etter skade.